The Avengers - served cold

20 svibanj 2012. permalink: #

The Avengers je novi film u Marvel sagi, iz pera i režiserske palice Jossa Whedona, tvorca kultne SF serije Firefly te Buffy - ubojice vampira. Uz mnogo tučnjave između superjunaka, vanzemaljaca i nordijskih bogova, letećih tvrđava, eksplozija i high-budget specijalnih efekta, dovodi nam i "A cast" glumce poput Roberta Downey Juniora, Scarlett Johansson, Samuel A. Jacksona, Gwyneth Paltrow i mnogih drugih. Budući da naša mišljenja na bad.blog.hr po pitanju kvalitete ovog filma iznimno divergiraju, nudimo vam 2 recenzije: lijeva je Bobijeva, desna Aleksandrova. Slažemo se da se ne slažemo i ponosni smo na to.













Ovdje bi stvar trebala biti vrlo kratka i jednostavna. Pred nama je možda najbolja sezona ljetnih filmova. Gomila sequela, prequela, remakeova i novih ostvarenja velikih redatelja na čiji se spomen drastično podiže broj klikova na internetu i broj prodanih ulaznica na kino blagajnama. Za zagrijavanje se bolji film od The Avengersa nije mogao odabrati.Stvar nije nimalo jednostavna: svjedočimo polaganoj i bolnoj smrti filma na velikom ekranu. Gomila sequela, prequela, remakeova i "novih" ostvarenja "velikih" redatelja na čiji se spomen drastično podiže broj klikova na internetu i broj prodanih ulaznica na kino blagajnama, kao da je to jedina bitna stvar u filmu. Za analizu epidemije ovog gorućeg problema bolji film od The Avengersa nismo mogli odabrati.

Od 2008. godine, nakon prvog Iron Man filma, producenti su počeli graditi Marvelov univerzum koji napokon dobiva svoj smisao ove godine. Drugi glumac za The Hulka, Mark Ruffalo pored Edward Nortona, bi mogao poslužiti kao temeljac za raspravu o paralelnom univerzumu, no ne moramo ulaziti toliko duboko u ovu raspravu, kao što nije bilo potrebno ni filmu The Avengers da
se duboko ulazi u neku priču ili bilo kakvu logiku da bi se ostvario sjajan rezultat. Zašto mu to nije bilo potrebno? Zato što nijednom mashup filmu to nije potrebno.

Prvi Iron Man film iskoračio je i od Marvel svemira učinio ono što je Batman: Početak učinio za DC Comics - bio je to nužan korak naprijed za action flickove. Činilo se da trend glupih akcija radi akcije (sjedni, Michael, nitko te nije prozvao) možda uskoro zamijeni dovitljiva akcija s karizmatičnim i duhovitim junacima, čije bi se gledanje moglo nazvati zabavom. Još jedan korak dalje je Hulk, superjunak iz tradicije onih čiji problemi nisu samo na razini ljubavne melodrame (sjedni, Spidey, nismo tako mislili).

Nazvao sam ovaj film mashup-om zato što se ipak radi o kombiniranju više likova iz više različitih filmova. Cijela ideja je da se nijedan od likova ne doima kao višak ili da ga se ne izostavi, tj. da dobiju dovoljno vremena na platnu (i to kvalitetnog) da publika bude zadovoljna. Filmu The Avengers ne uspijeva samo to, već i uspije u dva i pol sata prikazati zadovoljavajuću interakciju među svim likovima, kroz koji je moguće očitati napredak u njihovim odnosima.

Nadao sam se da će Avengersi krenuti tim putem, te sam se u par puta i ugodno iznenadio za vrijeme filma, pogotovo što se tiče suptilnih političkih poruka (primjerice, neizmjeran izvor energije ne služi našem junaku iz SHIELD-a da besplatnom energijom pogoni cijeli svijet, nego za nešto mnogo realnije - izgradnju oružja masovnog uništenja), no u globalu ostao sam grozno razočaran (da, čak i za jedan glupi akcijski film).

Svi imaju sličnu ulogu i cijela ta ekipa se doista doima kao jedno, kao tim. Na primjer, ne služi jedan lik samo kao comic relief, tj. kao smetalo u svim ozbiljnijim ili akcijskim scenama, već svaki lik pomalo preuzima tu ulogu u pojedinim trenucima filma. Tako se time nesmetano nižu komični trenuci kroz cijeli film i sve likove potpuno nesmetano.

Ono što me najviše živcira kod Avengersa je odbijanje te nove tradicije superjunaka: gdje novi Batman ima razvijanje karaktera, Hulk u Avengersima ima slapstick humor na razini osnovne škole, gdje Patrick Stewart u X-Menima predstavlja mudrog vođu, Samuel Jackson je vjerojatno za vrijeme snimanja mislio da se radi novi Pulp Fiction.



Hulk mi se čini kao protagonist filma (iako je to teško raspoznati), no njegova potencijalno zanimljiva priča (ŕ la dr. Jekyll i mr. Hyde) se uopće ne razriješava, nego, u ključnom trenutku kada on mora postati zeleno čudovište (koje mrzi) da pobijedi vanzemaljce (nećemo se zavaravati, to je tema filma), publika očekuje character building ili barem nećkanje od strane Hulka, no dobiv trećerazrednu repliku "I am always angry" i još malo "zabave" u obliku ubijanja jednoličnih CGI surfer-vanzemaljaca. Najviše boli što takva replika dolazi od nekoga tko se pola sata ranije u filmu uspoređuje po inteligenciji sa Stephen Hawkingom, te se aludira na njegovu brilijantnu znanstvenu karijeru.

Na svemu tome valja zahvaliti scenaristu i redatelju Jossu Whedonu. Iz svake interakcije među likovima uspijeva izvući maksimum iz dijaloga kao i iz glumaca. Glumci se doimaju toliko raspoloženi da im se u očima vidi da se zabavljaju, a i kako ne bi? Da li biste radije glumili Boga koji uništava Zemlju, Boga koji mu je polubrat i pokušava ga u tome spriječiti, multimilijardera koji sluša Black Sabbath i ima čelično odijelo, pristojnog virgin supervojnika iz Drugog svjetskog rata ili nekog drugog jednako cool lika iz Marvel univerzuma? Način na koji ti likovi, isprva zavađeni, počinju surađivat u borbi protiv neprijatelja jednostavno je prezabavno da bi cijeli film proveli u traganju za njegovim manama, samo zato što si ne želimo prihvatiti da ima veću ocjenu od Apocalypse Now na Imdb-u. U trenutku kad superjunaci počinju međusobnobno surađivati, a maloprije su se svađali, vam počinje biti toliko drago da se ne možete ne prepustit filmu (osim ako vam je još uvijek Imdb na pameti, no to je onda vaš problem).

Da li je takav genije mogao drugačije pomoći u zadnjim scenama filma, osim pretvaranjem u zeleno čudovište koje bije sve na putu (osim nevinih civila, jer film je ipak za cijelu obitelj)? Vjerojatno. Vjerojatno smo mogli dobiti i duboku poruku o tome kako je on uspio pobijediti i bez korištenja "čudovišta u sebi" nego samo vlastitim trudom i inteligencijom, no onda ne bismo imali epske scene poput ove. Ili ove.

Ovakvo negiranje ljudskog potencijala radi malo bezumne zelene akcije moglo bi se nazvati zločinom u umjetnosti kad bi se taj film mogao svrstati u umjetnost. Eh, Joss Whedone, daleko je ovo od serijala Firefly... Doduše, sudeći po imdb ocjeni, i ne baš - Avengersi su sa svojih 8.7 samo za pola boda lošiji od ove kultne serije, i oko 0.3 boda lošije od Kuma (pih, tko još gleda serijal Kum), te 0.2 boda bolje od Odiseje u svemiru. Mislim da je ovim sve rečeno o težini ocjena na imdb-u.

Kažu da je osveta jelo najbolje servirano hladno, no The Avengers je u svjetskim kinima serviran više vreliji od zagrijanosti fanova nego od količine eksplozije u njemu. Hype je bio sasvim opravdan. Neki se bespotrebno mogu ljutiti na moju odluku, a ja ću u međuvremenu razmišljati o tome koji ću se vikend prepustiti ponovnom gledanju.

Čini mi se da je ovim filmom Hollywood probudio i svoje vlastito zeleno čudovište, samo što se ono zove Dolar, a ne Hulk. Ovo djelo je tipičan primjer zašto kino kao medij sve više gubi značaj pred TV-om u popularnoj kulturi, i ako se producenti u Hollywoodu uskoro ne probude iz ove agonije akcijskih filmova na pokretnoj traci, jao nama.



Bobi i Aleksandar

Creative Commons licenca
Tekstovi na bad.blog.hr, čiji su autori Aleksandar, Boris i Donat, ustupljeni su pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 neloklizirana licenca.